Page 567 - SESİM LABORATUVAR MARKET
P. 567
KARL FISCHER ÇÖZELTILERI | KIMYASALLAR, STANDARTLAR VE KITLER
Karl Fischer Titrasyon Metodu ile Su Tayini
• Gıdalarda nem miktarı, gıdaların duyusal özelliklerini, raf ömrünü ve görünüşünü etkileyen ve bu nedenle de bilinmesi gereken
çok önemli bir parametredir. Gıdalar, genellikle protein gibi polar ve yağ gibi non-polar maddelerin karışımından oluştuğu için su,
bazen çözünmüş, bazen süspansiyon ve bazen de bitkisel ürünlerde olduğu gibi hücreler içerisinde hapsolmuş halde bulunabilir.
Tüm bunlar dikkate alındığında, su içeriğinin doğru bir şekilde saptanması hem kompleks bir analiz işlemini hem de dikkatli bir
örnek hazırlamayı gerektirir.
• Su miktarı tayininde, diğer yöntemlere göre daha yüksek ve daha kesin sonuçlar verdiği tespit edilen Karl Fischer (KF) titrasyon
metodu, son zamanlarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntem, numunede bulunan eser miktardaki su ile Karl
FISCHER reaktifleri arasındaki iyodimetrik reaksiyona dayanır. Karl Fischer titrasyonları, volümetrik ve kulometrik olarak iki şekilde
gerçekleştirilebilir. Her iki yöntem de elektrokimyasal bir reaksiyon sonucunda oluşmaktadır.
• Yöntem seçimi, temel olarak analiz edilecek maddedeki su miktarına bağlı olarak yapılır.
• Su içeriği düşük (1 ppm - %5) veya çok pahalı numunelerin analizlerinde kulometrik yöntem tavsiye edilirken, su içeriği yüksek (100
ppm - %100) numunelerin analizinde ise volümetrik yöntem tavsiye edilir.
İlk zamanlarda kullanılan Karl Fischer reaktifleri kükürt dioksit, iyot, piridin ve metanol karışımından oluşmaktaydı. MERCK firması
insan sağlığı ve güvenlik konusuna oldukça büyük önem verdiği için toksik bileşikleri çok sınırlı miktarda içeren veya hiç içermeyen
yeni Aquastar Karl Fischer reaktiflerini üretti.
®
Aquastar Karl Fischer Reaktiflerinin Üstünlükleri
®
• Seçilmiş ve kontrol edilmiş hammaddelerden üretilmiş yüksek kaliteli reaktifler ile daha yüksek stabilite ve tutarlılık.
• Yeni, metanolsüz ve toksik madde içeriği %1’den düşük reaktiflerle daha hızlı ve hassas bir titrasyon.
• Tek bileşenli sistemler için daha iyi özellikte yeni metanolsüz CombiSolvent. Daha hızlı titrasyon için özel bileşim.
• Kulometrik yöntemde anot ve katot için sadece tek bir reaktif kullanılarak hata payı en aza indirilir.
• Etüv metodu için benzersiz Katı Standartlar (inorganik madde için çalışma sıcaklığı 140 - 400 °C, düşük su içeriği 1%).
• Aldehit ve ketonlarda su miktarı tayini için non-toksik alkol içeren reaktifler.
• Üç yeni kloroformsuz reaktif ile bitkisel ve hayvansal yağlarda su miktarı analizi yapma imkanı.
• Volümetrik ve kulometrik uygulamalara yönelik, NIST’e uygun sertifikalı Su Standartları.
• Karl Fischer titrasyonuna yönelik maksimum % 0.01 su içeren yeni CombiMethanol.
www.kimyaevi.org 569