Page 8 - SESİM LABORATUVAR MARKET
P. 8

YAŞAM BİLİMLERİ | MİKROBİYOLOJİ






        Neden MERCK Besiyerleri ?

                                    ISO 11133‘e Uyum
                                    MERCK  besiyerlerinin  en  önemli  özelliklerinden  biri  ISO  11133  "Kültür  Besiyeri  Hazırlama  ve
                                    Üretme Talimatları" standardına uyumlu olmasıdır. Buna göre her parti besiyeri, performans
                                    testinden geçirilmektedir.
                                    BSE Sertifikası
                                    MERCK  besiyerlerinin  bileşimine  giren  hayvansal  peptonlarda  ve  ekstraktlarda  BSE  (Bovine
                                    Spongiforme  Encephalopathy;  Deli  Dana  etmeni)  bulunmadığı,  Avrupa  Farmokopisi
                                    çerçevesinde MERCK tarafından belgelendirilmektedir.

                                    Deneyim
                                    MERCK‘de deneyim, evrensel kalite anlayışı ve araştırma–geliştirme kavramları iç içedir. Robert
                                    Koch‘un 1876 yılında Bacillus anthracis ‘i izole etmesinden sadece 9 yıl sonra MERCK kazein
                                    peptonu üretimi için patent almış, 1895 yılında mikrobiyoloji bölümünü kurmuş, 1978 yılında
                                    granül besiyerlerini üretmeye başlamıştır.

                                    Yegane Granül Yapı
                                    Granül yapıda besiyeri üreten yegane marka MERCK ‘dir. Bu yapının kullanıcı açısından ihmal
                                    edilemez üstünlükleri aşağıda açıklanmıştır.


                                    • Çalışanların sağlık güvencesi.
                                    Tartım  sırasında  toz  bulutu  oluşumu  diğerleri  ile  kıyaslandığında  yok  denecek  kadar  azdır.
                                    Bütün markalara ait dehidre besiyerleri içinde insan sağlığına kayda değer ölçüde zararlı olan
                                    bileşenler bulunabildiği gibi, aşırı higroskopik olmasına bağlı olarak akciğerlere zarar verebilir.
                                    Yapılan çalışmalar, besiyeri çeşidine bağlı olarak değişen tartım sonrası toz oluşumu, granül
                                    besiyerinde sadece 10-18 birim iken, diğerlerinde 33-75 birim arasında olduğunu göstermiştir.

                                    • Granül yapısı besiyerine daha kolay erime özelliği verir.
                                    • Depolama sırasında nem çekme özelliği granül olmayanlara göre daha azdır.
                                    Tüm dehidre besiyerleri higroskopik karakter gösterir. Özellikle nemli bölgelerde ve/ veya laboratuvarlarda
                                    granül  yapıda  olmayan  besiyerleri  normal  raf  ömrü  içinde  bile  kullanılamaz  hale  gelirken,  granül
                                    besiyeri  standart  raf  ömrünü  nem  çekmenin  her  türlü  olumsuzluğuna  karşı  güvenle  tamamlar.

                                    • Depolama sırasında farklı bileşenlerin ayrılması ve dolayısı ile bileşim değişikliği söz konusu
                                    değildir.
                                    Granül  olmayan  besiyerlerinde  zaman  içinde  bileşenlerin,  besiyeri  kutusu  içindeki  dağılımı
                                    değişir. Bazı bileşenler kutunun daha alt kısımlarına doğru hareket eder.

                                    Bu  hareket  tümüyle  basit  fizik  kanunları  çerçevesinde  gerçekleşir.  Sonuçta  besiyerlerinde
                                    zayıf/ aşırı jelleşme, yetersiz / aşırı selektivite gibi sorunlar ile karşılaşılır. Bu gibi sorunların analiz
                                    sonucuna yansıması ise sahte (false) negatif ve pozitif değerlendirmelerdir.

                                    Granül  besiyerlerinde  ise  zaman  içinde  kutunun  alt  ve  üst  katmanları  arasında  bileşenlerin
                                    hareketi yine basit fiziksel kurallar çerçevesinde mümkün değildir.

                                    • Hazırlanıp depolanmış besiyerlerinde stabilite yüksektir.
                                    Yapılan denemeler, taze hazırlanmış ve hazırlandıktan sonra 6 ay depolanmış novobiosin katkılı
                                    mEC Broth ve mTSB besiyerlerinde Escherichia coli O157 serotipinin gelişme performansında ve
                                    E. coli ile Citrobacter youngae suşlarının baskılanmasında kayıp olmadığı açıkça görülmüştür.







         Analiz ekonomisi
         Granül besiyerinin önemli bir özelliği de, bazı katkıların bazal besiyeri bileşimine doğrudan ilave edilmiş olmasıdır. Bu durum,
         katkıya bağlı olmaksızın istenildiği kadar besiyeri hazırlama imkânı vererek ekonomik açıdan kullanıcılara kayda değer ölçüde
         avantaj sağlamaktadır. Bu özelliğin sadece granül yapıdaki besiyerlerinde bulunduğu göz ardı edilmemelidir.




        10                                                                              www.mikrobiyoloji.org
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13