Page 8 - SESİM LABORATUVAR MARKET
P. 8
YAŞAM BİLİMLERİ | MİKROBİYOLOJİ
Neden MERCK Besiyerleri ?
ISO 11133‘e Uyum
MERCK besiyerlerinin en önemli özelliklerinden biri ISO 11133 "Kültür Besiyeri Hazırlama ve
Üretme Talimatları" standardına uyumlu olmasıdır. Buna göre her parti besiyeri, performans
testinden geçirilmektedir.
BSE Sertifikası
MERCK besiyerlerinin bileşimine giren hayvansal peptonlarda ve ekstraktlarda BSE (Bovine
Spongiforme Encephalopathy; Deli Dana etmeni) bulunmadığı, Avrupa Farmokopisi
çerçevesinde MERCK tarafından belgelendirilmektedir.
Deneyim
MERCK‘de deneyim, evrensel kalite anlayışı ve araştırma–geliştirme kavramları iç içedir. Robert
Koch‘un 1876 yılında Bacillus anthracis ‘i izole etmesinden sadece 9 yıl sonra MERCK kazein
peptonu üretimi için patent almış, 1895 yılında mikrobiyoloji bölümünü kurmuş, 1978 yılında
granül besiyerlerini üretmeye başlamıştır.
Yegane Granül Yapı
Granül yapıda besiyeri üreten yegane marka MERCK ‘dir. Bu yapının kullanıcı açısından ihmal
edilemez üstünlükleri aşağıda açıklanmıştır.
• Çalışanların sağlık güvencesi.
Tartım sırasında toz bulutu oluşumu diğerleri ile kıyaslandığında yok denecek kadar azdır.
Bütün markalara ait dehidre besiyerleri içinde insan sağlığına kayda değer ölçüde zararlı olan
bileşenler bulunabildiği gibi, aşırı higroskopik olmasına bağlı olarak akciğerlere zarar verebilir.
Yapılan çalışmalar, besiyeri çeşidine bağlı olarak değişen tartım sonrası toz oluşumu, granül
besiyerinde sadece 10-18 birim iken, diğerlerinde 33-75 birim arasında olduğunu göstermiştir.
• Granül yapısı besiyerine daha kolay erime özelliği verir.
• Depolama sırasında nem çekme özelliği granül olmayanlara göre daha azdır.
Tüm dehidre besiyerleri higroskopik karakter gösterir. Özellikle nemli bölgelerde ve/ veya laboratuvarlarda
granül yapıda olmayan besiyerleri normal raf ömrü içinde bile kullanılamaz hale gelirken, granül
besiyeri standart raf ömrünü nem çekmenin her türlü olumsuzluğuna karşı güvenle tamamlar.
• Depolama sırasında farklı bileşenlerin ayrılması ve dolayısı ile bileşim değişikliği söz konusu
değildir.
Granül olmayan besiyerlerinde zaman içinde bileşenlerin, besiyeri kutusu içindeki dağılımı
değişir. Bazı bileşenler kutunun daha alt kısımlarına doğru hareket eder.
Bu hareket tümüyle basit fizik kanunları çerçevesinde gerçekleşir. Sonuçta besiyerlerinde
zayıf/ aşırı jelleşme, yetersiz / aşırı selektivite gibi sorunlar ile karşılaşılır. Bu gibi sorunların analiz
sonucuna yansıması ise sahte (false) negatif ve pozitif değerlendirmelerdir.
Granül besiyerlerinde ise zaman içinde kutunun alt ve üst katmanları arasında bileşenlerin
hareketi yine basit fiziksel kurallar çerçevesinde mümkün değildir.
• Hazırlanıp depolanmış besiyerlerinde stabilite yüksektir.
Yapılan denemeler, taze hazırlanmış ve hazırlandıktan sonra 6 ay depolanmış novobiosin katkılı
mEC Broth ve mTSB besiyerlerinde Escherichia coli O157 serotipinin gelişme performansında ve
E. coli ile Citrobacter youngae suşlarının baskılanmasında kayıp olmadığı açıkça görülmüştür.
Analiz ekonomisi
Granül besiyerinin önemli bir özelliği de, bazı katkıların bazal besiyeri bileşimine doğrudan ilave edilmiş olmasıdır. Bu durum,
katkıya bağlı olmaksızın istenildiği kadar besiyeri hazırlama imkânı vererek ekonomik açıdan kullanıcılara kayda değer ölçüde
avantaj sağlamaktadır. Bu özelliğin sadece granül yapıdaki besiyerlerinde bulunduğu göz ardı edilmemelidir.
10 www.mikrobiyoloji.org